- Soms wordt voedsel heel knapperig en sappig in een airfryer, maar ander eten wordt juist droog of valt uit elkaar.
- Professionele koks raden een airfryer aan voor diepvrieseten, koekjes en spek.
- Nat of erg gekruid voedsel kun je juist beter niet in de airfryer stoppen. Datzelfde geldt voor kaas.
- Lees ook: Populaire frituursnacks zoals kroketten fors duurder door oorlog in Oekraïne: hogere prijzen van zonnebloemolie en gas bijten
Een op de acht Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een airfryer in huis.
Maar het apparaat is lang niet voor alle soorten voedsel geschikt. Bepaalde soorten voedsel worden lekker krokant en sappig in de airfryer, terwijl ander voedsel juist droog wordt of uit elkaar valt.
Belangrijk is dus om te weten wat je wel en niet in de airfryer moet stoppen. Dat vroeg Insider aan professionele koks. Hun antwoorden lees je in de slideshow hieronder.
7 dingen die je wel en 7 dingen die je niet in een airfryer moet doen
7 dingen die je wel en 7 dingen die je niet in een airfryer moet doen
-
Diepvriessnacks komen meestal lekker krokant uit de airfryer.
De airfryer is een geweldig apparaat om eten op te warmen of diepgevroren voedsel te bereiden, zegt Stephanie Pixley van America’s Test Kitchen.
Volgens Pixley kan de airfryer eten heel krokant maken met de hete lucht die zorgt voor snelle en gelijkmatige opwarming.
Shutterstock
-
Spruitjes worden heel lekker en knapperig in de airfryer, zelfs zonder olie.
Ook spruitjes doen het volgens Pixley heel goed in de airfryer. Ze worden lekker knapperig, zonder dat je daar olie voor nodig hebt.
Klaus Hackenberg/Getty Images
-
Je kan heel snel koekjes maken in de airfryer, omdat je niet hoeft voor te verwarmen.
De airfryer is volgens Pixley ook heel geschikt voor koekjes, die bovendien snel klaar zijn.
“Ik heb vaak deegbolletjes voor koekjes in de vriezer liggen, zodat ik er snel een of meer kan maken zonder een hele kom vers deeg te moeten maken”, zegt Pixley tegen Insider. “En nu maak ik ze altijd in de airfryer.”
Aangezien je de airfryer niet hoeft voor te verwarmen, kan je binnen 10 minuten hele verse zelfgemaakte koekjes bereiden.
iStock
-
Met de nodige oefening en geduld kan je ook een hele lekkere steak klaarmaken in de airfryer.
Aangezien airfryers als mini-ovens kunnen functioneren, kunnen er ook steaks in bereid worden, zegt Pixley tegen Insider.
Na een beetje oefening kan je een perfect bereide steak uit de airfryer krijgen, zonder dat je de rook en vlammen van een barbecue nodig hebt, zegt chef-kok Yankel Polak van ButcherBox. Ook geeft het minder rotzooi.
Shutterstock
-
Airfryers helpen snotterige courgette-noedels ('zoodles') te voorkomen.
Het klinkt misschien gek, maar ‘zoodles‘ (courgette-noedels) zijn perfect airfryer-voedsel, zegt oprichter Jess Dang van Cook Smarts.
“Bij het bereiden van courgette komt heel veel vocht vrij, dus het kan in een pan al snel een snotterig geheel worden”, zegt Dang tegen Insider. “Maar in de airfryer valt al dat vocht juist naar beneden en krijg je perfecte courgette-noedels.”
Shutterstock
-
Kipfilet wordt erg mals en sappig in de airfryer.
De airfryer levert een sappigere kipfilet op dan de oven of het fornuis, aldus Dang. “Door het compacte ontwerp van een airfryer is er niet zoveel ruimte voor de sappen om te verdampen, zoals bij andere methodes.”
Geglaceerde kip gaart ook lekker in een airfryer, volgens Pixley. “Met de hoge hitte en constante luchtstroom van de airfryer karamelliseert het glazuur op de kip, wat gebraden kip naar een heel ander niveau tilt.”
Pas alleen op dat je niet te veel glazuur op je kip doet, want dat kan gaan druipen.
iStock
-
De airfryer is uitermate geschikt voor spek.
Dang zegt dat ze spek het liefst bakt in de airfryer. “Het vet druipt uit het mandje om het wat magerder te houden, en het is zo veel minder rommelig. Ook vereist het minder toezicht dan andere kookmethodes.”
Nataliya Arzamasova/Shutterstock
-
Broccoli kan juist uitdrogen in een airfryer.
In tegenstelling tot spruitjes, is broccoli niet geschikt voor de airfryer.
“Na de goede ervaring met spruitjes had ik goede hoop dat broccoliroosjes super knapperig en heerlijk zouden worden”, zegt Pixley. “Helaas werden ze erg droog. Het voelde als kauwen op schuurpapier.”
Shutterstock
-
Doe geen grote braadstukken of hele kippen in de airfryer.
“Grotere braadstukken en hele kippen zullen niet gelijkmatig gaar worden in de airfryer”, zegt Pixley.
Het deel dat het dichtst bij de hittebron is, zal volgens Pixley verbranden en uitdrogen voordat het deel dat het verst van de hittebron is verwijderd veilig kan worden gegeten.
iStock
-
Stop geen voedsel met een nat beslag in de airfryer.
Eten met een nat beslag, zoals corndogs of tempura-garnalen, kun je beter niet in de airfryer stoppen.
Zonder een goed oliebad wordt het beslag niet knapperig, zegt Polak.
“Niet alleen zal het beslag tijdens het bakken van het voedsel druipen en waarschijnlijk verbranden en aan de bodem van je airfryer blijven kleven, maar ook wordt het eten uiteindelijk taai en allesbehalve knapperig”, aldus Pixley.
Shutterstock
-
Kaas maakt een smeerboel van je airfryer.
Je moet kaas ver uit de buurt houden van een airfryer, benadrukt Polak.
“Een airfryer is geen echte frituurpan. Dat betekent dat er niet meteen een knapperige laag ontstaat op het oppervlak van wat je erin stopt, zoals met een mozzarella stick of een ander kaashapje. In een airfryer ontstaat er dan ook een plakkerige bende als je er iets met kaas instopt.”
Erin McDowell/Insider
-
Je kunt medium-gare hamburgers wel vergeten met een airfryer.
“Een hamburger krijg je in een airfryer niet perfect medium-rare. Althans, niet zonder een heleboel mitsen en maren”, vertelt Pixley aan Insider.
Een hamburger wordt al heel snel medium-gaar in een airfryer. Maar de buitenkant heeft dan nog niet genoeg tijd gehad om mooi bruin te worden, vertelt Pixley. Een airfyer is wel perfect geschikt om een goed doorbakken hamburger te krijgen.
Shutterstock
-
Verse groenten horen niet in een airfryer klaargemaakt te worden.
Volgens Polak moet je verse groenten zoals spinazie of boerenkool niet bereiden in een airfryer. “Deze groenten zullen letterlijk alle kanten op vliegen in het ding en daardoor niet goed gaar worden”.
“Als je per se boerenkoolchips wilt maken”, zegt Polak, “gebruik dan de normale oven”.
Pixabay
-
Pas op met zwaar gekruid vlees en groente.
Het is ook een grote fout om zwaar gekruid vlees of groente in de airfryer te stoppen, vertelt Polak. Als de oppervlakten te droog zijn, blaast de luchtstroom de kruiden door het hele apparaat of vallen ze uit het mandje. Op die manier krijg je, naast een rotzooi onderin de airfryer ook vlees en groente die je alsnog weer moet kruiden om ze op smaak te brengen.
Lees meer:
- 10 dingen waarvan je niet wist dat ze in de airfryer konden
- Deze 9 fouten maak jij bij het gebruik van een airfryer
- Dit zijn de tien beste airfryer-gerechten die iedereen moet kennen
iStock